[綜合討論] LoL 錄影及重播軟件《LOL Replay》介紹、教學[最新版本0.5.9]

首先多謝玩家bchiu10為我們介紹此軟件,經過試用後效果非常之好。所以小弟決定特別撰寫此文來幫助各位玩家使用《LOL Replay》

軟件介紹
由國外玩家Matt and Cam製作的League of Legends 錄影及重播軟件《LOL Replay》,利用記錄系統數據來達致遊戲錄影功能。優點如下:

• 只佔用少量電腦資源
  • 不用影響遊戲畫面更新率(FPS)
  • 錄影檔案細小(30mins遊戲只需要5MB)

安裝方法

首先確定自己電腦巳安裝了.Net Framework(2.0+)DirextX Redistributable(Feb 2006+)

1.到官方網站http://www.leaguereplays.com/ 下載軟件

2.安裝軟件

2.1 建議取消 Run after Installing 及 Add to Windows Startup

2.2 如果使用 Win7朋友,建議將安裝路徑改為桌面,避免程式無法建立錄影檔
最新版本巳經唔洗,直接安裝至預設目錄即可。

3.完成安裝

如果你使用 Win7 請確認已勾選"以系統管理員的身份執行此程式"

使用方法
1.如何錄影
只需要在開啟遊戲前執行程式,程式便會自動偵測及錄影。

2.如何看重播
打開程式介面,雙按錄影檔名即可。

如果第一看重播,程式有機會需要你指定LoL遊戲的安裝位置,以小弟為例即(c:\Riot Games\League of Legends\game)

2a.直接雙按*.lrf尾的錄影檔即可。

重播效果及介紹

在遊戲介面右下角,有控制面版可以暫停、慢播、快播及快轉[10sec]遊戲情況

最後為大家送上整個操作片段及錄影檔,希望大家能夠留住每場對戰精彩的時刻。

3.In Game Replay 控制

• + 時間向前快進5秒
  • U 開/關遊戲UI
  • L 開/關小兵生命血條
  • SHIFT + L  開/關所有單位生命血條
  • SHIFT + K 開/關所有英雄名稱
  • Right Click + Drag 控制畫面視角
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?加入HKEGG

評分人數

小弟既部落格大狗@現在進行式得閒記得支持下^^

我想問佢支援幾多p???
360>480>720p??

我想問佢支援幾多p???
360>480>720p??
ShadowNing 發表於 11/2/11 23:05

因為佢係透過截取程式數據來錄影,所以遊戲解像度(即你講既幾多p)多少都可以使用。

A_A" 終於可以cap rocket grap replay了

大狗,越來越中意你(申報:唔係GAY)

其實我明點解riot甘耐都唔出replay...
因為一出左,"截取程式數據來錄影"
=可以開全圖= =
=map hack

睇到 不過搵唔到控制面版?
我右下無果塊野
有無hot key?
100 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

唔知點解睇REPLAY果陣 用唔到FRAPS

咁係唔係唔可以上載比人睇?eg: youtube, youku果D?

係唔係裝在就可以開始直接錄影?
唔係在用Fraps?
我e嫁仲係唔明白點錄影同合併錄影= ="

[quote]其實我明點解riot甘耐都唔出replay...
因為一出左,"截取程式數據來錄影"
=可以開全圖= =
=map hack ...
billyleung88 發表於 11/2/11 23:24 [/quote
其一啦 其二係因為lol成日更新 會搞到d replay 對唔到個verison 所以先唔出

睇到 不過搵唔到控制面版?
我右下無果塊野
有無hot key?
gato1883 發表於 11/2/11 23:27

去官方網頁 update 最近版本啦^^

唔知點解睇REPLAY果陣 用唔到FRAPS
kaho213 發表於 11/2/11 23:30

我用到喎..完全冇問題

咁係唔係唔可以上載比人睇?eg: youtube, youku果D?
ShadowNing 發表於 11/2/11 23:31

先用 Replay 錄,然後開住重播用Fraps錄完,放上youtube便可。

係唔係裝在就可以開始直接錄影?
唔係在用Fraps?
我e嫁仲係唔明白點錄影同合併錄影= =" ...
feena8471 發表於 11/2/11 23:31

到錄影區爬文,PLS
小弟既部落格大狗@現在進行式得閒記得支持下^^

RIOT都著手緊REPLAY系統既準備,呢個可以頂住檔先THX

正野, 非常好用, 不過不適合優閒型玩家.

正爆

用唔到..暫停、慢播、快播及快轉[10sec] ....
歡迎搵我玩 @@
有興趣PM我吧 或 直接ADD我MSN 都OK :D

唔知點解set晒都錄唔到,佢彈左個咁既野出黎。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?加入HKEGG

唔知點解set曬都錄唔到,佢彈左個咁既野出黎。
knob 發表於 12/2/11 15:07

你裝左響邊個dir?

>2.2 如果使用 Win7朋友,建議將安裝路徑改為桌面,避免程式無法建立錄影檔

你裝左響邊個dir?
BIGdoGbb 發表於 12/2/11 15:07

program file,desktop同E: 都試過

program file,desktop同E: 都試過
knob 發表於 12/2/11 15:10

>如果你使用 Win7 請確認已勾選"以系統管理員的身份執行此程式"

根據bchiu10講過
> P.S. 如出現任何錯誤問題, 試更新.NET Framework 4

另付上可能有關之程式,睇下幫唔幫到手